Allergiat

 • Yleistä allergeeneista ja allergeenimerkinnästä

  Hyvin yleiset elintarvikkeiden ainesosat, kuten maito ja pähkinät voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Siksi mahdollisia allergiariskejä on tutkittava huolellisesti. Laatujärjestelmässämme allergeeneja valvotaan koko tuotantoketjussa raaka-aineiden hankinnasta valmiiseen tuotteeseen. Tiedämme, millaisia ongelmia allergioista kärsivillä kuluttajilla on sopivia elintarvikkeita valitessaan. Sen vuoksi vähennämme jatkuvasti allergioita aiheuttavien ainesten määrää sekä niiden siirtymistä tuotteesta toiseen.

  Valmiin tuotteen pakkauksessa on ilmoitettu kaikki ainekset pienintä osaa myöten. Luettelossa mainitaan ensimmäisenä se ainesosa, jota tuotteessa on eniten. Muut ainesosat esitetään laskevassa järjestyksessä niin, että viimeisenä on mainittu ainesosa, jota tuotteessa on vähiten. Jos allergeeni on ainesosa tai sen osa tuotteessa, se on aina mainittu valmistusaineluettelossa lain mukaisesti.

  Tuotantolinjoillamme valmistetaan useita eri tuotteita. Tuotetta vaihdettaessa rutiineihimme kuuluu, että linja puhdistetaan huolellisesti. Tästä huolimatta emme voi täysi taata, ettei linjalle edelleenkin jäisi allergeeneja, jotka siirtyvät seuraavaan tuotteeseen. Tämä johtuu siitä, että osa tuotannosta tapahtuu suljetussa järjestelmässä, jota ei voi purkaa puhdistusta varten. Siinä tapauksessa että tuotteessa voi kaikesta huolimatta olla allergeenijäämiä, lisäämme tuotteeseen merkinnän "Saattaa sisältää....". Merkintä tarkoittaa, ettei allergeenijäämiä esiinny aina, vaan se kertoo, että yksittäisissä tapauksessa tuotteessa voi olla pieniä määriä allergeenia. Noudatamme toimialan allergiaohjeissa annettuja suosituksia ja lisäämme merkinnän yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa.

  Mondelēz International Nordenissa tehdään jatkuvasti töitä riskiallergeenien vähentämiseksi ja uusien allergeenien minimoimiseksi. Koordinoimalla tuotantoa eri tehtaidemme välillä olemme pystyneet välttämään maapähkinöiden käytön Upplands Väsbyn tehtaalla ja lopettaneet kananmunien käytön sekä Marabou-tehtaalla että Freian sisartehtaallamme Oslossa. Prosessimuutosten ja linjojen uudelleenrakentamisen avulla olemme pystyneet vähentämään allergeenien siirtymistä tuotteesta toiseen. Tämä työ jatkuu edelleen, ja teemme myös riskianalyysejä sekä kehitämme raja-arvoja, joiden nojalla jäämämerkinnän tarvetta voidaan vähentää.

  Suosittelemme, että allergiset kuluttajat lukevat aina ainesosaluettelon ja mahdollisen allergeenimerkinnän.

 • Millaiset allergeenisuositukset koskevat tuotantoa, ja miten niitä noudatetaan?

  Toimintaamme valvoo Ruotsin elintarvikevirasto. Se on tarkastanut tuotantolinjamme ja puhdistusrutiinimme ja todennut, että teemme kaiken mahdollisen välttääksemme allergeenien leviämistä tuotteesta toiseen. Noudatamme toimialan yleistä sopimusta eli "allergeenisuosituksia". Jotta erittäin herkät kuluttajat saisivat tarvitsemansa tiedot, Elintarvikevirasto suosittelee tuotteeseen lisättäväksi merkinnän "Saattaa sisältää jäämiä....", jota saa käyttää ainoastaan valvovan viranomaisen luvalla.

 • Olen allerginen - voinko syödä suklaatanne?

  Ennen kuin voimme vastata kysymykseesi, meidän on ensin tiedettävä, mille suklaan ainesosille olet allerginen. Kehotamme kaikkia allergisia kuluttajia lukemaan tuoteselosteen ja selvittämään sen perusteella, onko allerginen juuri kyseiselle suklaatuotteelle.

  1. Pähkinää sisältävissä tuotteissa pähkinät on mainittu tuoteselosteessa. Mitä kauempana luettelossa ainesosa on, sitä pienempi sen määrä on.
  2. Kun tuote ei sisällä pähkinää mutta valmistetaan pähkinöitä sisältävän tuotteen ohella samalla tuotantolinjalla, merkitsemme tuotteeseen aina merkinnän "Saattaa sisältää...".

  Olemme hyvin tarkkoja siitä, että ilmoitamme kaikki valmistusaineet. Jos olet edelleen epävarma, voit soittaa kuluttajapalveluumme ja pyytää tuotteesta lisätietoja. Jos olet äärimmäisen allerginen pähkinöille, suklaan suhteen kannattaa olla varovainen.

 • Mitä allergeeneja suklaassa voi esiintyä?

  Suklaassa voi usein olla hassel- tai maapähkinöitä, jotka ovat voimakkaita allergeeneja. Täyte- tai keksisuklaat saattavat sisältää myös vehnäjauhoja tai kananmunaa. Kaikki maitosuklaatuotteet puolestaan sisältävät maitotuotteita.

 • Mitä tuotteistanne allergikot voivat syödä?

  Allergikkojen on itse pääteltävä tuoteselosteen perusteella, mitä he voivat syödä ja mitä eivät sekä välttää tuotteita, joiden sisällölle he tietävät olevansa allergisia.

 • Kuinka allergikkoja tiedotetaan?

  Meidän mielestämme on tärkeää, että tuoteselosteesta käy selkeästi ilmi, mitä tuote sisältää. Näin allergiset henkilöt voivat luottaa tuoteselosteeseen.

 • Miksi kaikessa suklaassa on pähkinöitä?

  Pähkinät ja erityisesti hasselpähkinät ovat suosittuja ja siksi yleinen suklaatuotteiden ainesosa. Suklaatehtaassa valmistetaan päivittäin useita pähkinää sisältäviä tuotteita, myös samalla tuotantolinjalla, jolla valmistetaan tavallista maitosuklaata.

GDA-merkintä

 • Mitä lyhenne GDA tarkoittaa, ja miltä se näyttää uusissa pakkauksissa?

  GDA on lyhenne sanoista Guideline Daily Amount, suomeksi "viitteellinen päiväsaanti". GDA-merkintä osoittaa ruoan määrän. Siitä saat ravitsemustietoutta, joka perustuu ravintoaineiden keskiarvoon, joka ihmisen on keskimäärin nautittava päivän aikana. Tieto voi auttaa ymmärtämään, kuinka paljon kutankin ravintoainetta syöt päivittäin ja vertailemaan sitä suositustasoihin.

 • Kuinka GDA-arvo lasketaan? Entä kuinka paljon on yksi annos?

  GDA-arvo lasketaan päivittäisen energiankulutuksen perusteella, joka on 2000 kcal. Tämä määrä vastaa keskimääräisen aikuisen (naisen) energiankulutusta. Kalori- ja ravintoarvot voivat olla suuremmat tai pienemmät sukupuolen, iän ja fyysisen aktiivisuuden mukaan. Paljon liikkuva tarvitsee yleensä enemmän energiaa (kaloreita) kuin henkilö, joka istuu paljon.

  Uusien EU-määräysten mukaisesti, jotka koskevat kuluttajille suunnattuja tietoja ja merkintöjä, olemme nyt muuttaneet "vanhaa" GDA-kuvaketta. Ilmoitamme energiankulutuksen sekä kilokaloreina (kcal) että kilojouleina (kJ).

  Annoksen on oltava kohtuullinen ja kuluttajan helposti ymmärtämä. Suklaalevystä se voi olla esim. yksi rivi tai ruutujen lukumäärä. Kerromme annoksen energiasisällön ja kuinka monta prosenttia se on suositellusta saannista (RI) tuotteen etupuolella olevassa kuvakkeessa. Lisätiedot sekä täydellinen ravintoainetaulukko löytyvät pakkauksen toiselta puolelta.

  Viitearvot energian ja ravintosisällön laskentaan uusien EU-säädösten mukaisesti.

  Energiaa 2000 kcal/8400 kJ
  Rasvaa 70 g, tyydyttynyttä rasvaa 20 g
  Hiilihydraattia 260 g, sokereita 90 g
  Proteiinia 50 g
  Suolaa 6 g

Raaka-aineet

 • Kuinka varmistatte tuotteidenne laadun?

  Käytämme ainoastaan huolella valikoituja ja valvottuja raaka-aineita ja asetamme alihankkijoillemme ja henkilöstöllemme tiukat valmistusaineiden hygienia-, turvallisuus- ja valvontavaatimukset.

 • Mistä kaakaopavut tulevat?

  Kaakaopuu kasvaa päiväntasaajaa ympäröivällä vyöhykkeellä. Suuria kaakaontuottajia ovat mm. Norsunluurannikko, Ghana ja Indonesia. Noin kaksi kolmasosaa maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaota viljellään pienemmässä määrin myös Etelä- ja Väli-Amerikassa, esim. Brasiliassa, Ecuadorissa ja Venezuelassa.

Ainesosat

 • Voiko tuoteselosteeseen luottaa?

  Jokaisen ostamasi tuotteen tuoteselosteessa ilmoitetaan aina kaikki tuotteen sisältämät ainesosat. Siksi tuoteselosteen lukeminen on tärkeää. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Kuluttajapalveluumme puhelimitse tai sähköpostitse.

 • Mitä kaakaomassa on?

  Kaakaomassa on hienoksi jauhettuja kaakaopapuja, jotka on aluksi paahdettu ja kuorittu. Kaakaomassa sisältää noin 50 % rasvaa eli niin kutsuttua kaakaovoita. Kaakaomassaa käytetään suklaan valmistukseen.

 • Mitä kaakaovoi on?

  Kaakaomassassa olevaa rasvaa kutsutaan kaakaovoiksi. Kaakaovoita saadaan puristamalla kaakaomassaa korkeassa paineessa siivilöiden läpi.

Lyhyesti suklaasta

Kuljetus & Jakelu

 • Kenelle myytte tuotteitanne?

  Myymme tukkukaupoille, kuten ICA, Coop, Axfood, Dansk Supermarked, FDB, NorgesGruppen, Reitan Narvesen, Kesko ja Tradeka/Elanto. Ne myyvät tuotteet edelleen vähittäiskauppiaille (myymälöille yms.), jotka puolestaan myyvät ne kuluttajille.

 • Kuinka kaakaopavut kuljetetaan?

  Mondelēz Internationalin suklaassa käytetyt kaakaopavut tulevat Länsi-Afrikasta ja ennen kaikkea Norsunluurannikolta. Kaakaota viljelevät pienviljelijät Läntisen Afrikan alueella, ja viljelijöitä on noin kaksi miljoonaa. Useimmat maanviljelijät tuottavat enintään 500–1000 kg kaakaota vuodessa.

  Viljelijät myyvät satonsa paikallisille ostajille, jotka kiertävät viljelyalueilla. Ostajat puolestaan kuljettavat pavut viljelijöitä seuraavalle ostajalle, joka on edelleen samassa maassa ja sekoittaa useiden viljelijöiden pavut myyden ne edelleen suurempina erinä satamakaupunkien vientiyrityksille. Maiden sisällä kaakaopavut kuljetetaan kuorma-autoilla. Vientiyritykset myyvät pavut kaakaonjalostusteollisuudelle esim. Eurooppaan. Pavut kuljetetaan laivoilla Länsi-Afrikasta Euroopan satamiin.

  Euroopan tehtaissa pavut paahdetaan, kuoritaan ja jauhetaan suklaassa käytettäväksi kaakaomassaksi. Kaakaomassasta valmistetaan myös kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Valmis kaakaomassa, kaakaovoi ja kaakaojauhe kuljetetaan paikallisille tehtaillemme tankkiautoissa.

Marabou & Valikoima

 • Miksi marabouhaikara ei ole enää Maraboun symboli?

  Haikara oli alkuperäisen oslolaisyrityksen, Freian symboli vuodesta 1915. Kun Ruotsiin perustettiin Freian tytäryhtiö vuonna 1916, ei Freiaa voitu käyttää yrityksen nimenä, koska se oli jo käytössä. Tuolloin joku keksi ehdottaa yrityksen nimeksi Marabou, Freian nykyisinkin käyttämän haikaran mukaan. Haikaraa käytettiin symbolina 1960-luvun lopulle asti, jolloin kreivi Sigvard Bernadotte tarjoutui uudistamaan Maraboun symbolin. Tuloksena syntyi klassikko, ja haikaran korvasi M-kirjain.

 • Minä vuonna Marabou perustettiin?

  Marabou perustettiin vuonna 1916. Kaakaon tuonti oli kuitenkin vaikeaa sotavuosina, ja sen vuoksi ensimmäiset suklaalevyt valmistettiin loppukesästä 1919. Siksi sitä pidetään yleensä Maraboun varsinaisena syntymävuotena.