Yleistä allergeeneista ja allergeenimerkinnästä
Hyvin yleiset elintarvikkeiden ainesosat, kuten maito ja pähkinät voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Siksi mahdollisia allergiariskejä on tutkittava huolellisesti. Laatujärjestelmässämme allergeeneja valvotaan koko tuotantoketjussa raaka-aineiden hankinnasta valmiiseen tuotteeseen. Tiedämme, millaisia ongelmia allergioista kärsivillä kuluttajilla on sopivia elintarvikkeita valitessaan. Sen vuoksi vähennämme jatkuvasti allergioita aiheuttavien ainesten määrää sekä niiden siirtymistä tuotteesta toiseen.
Valmiin tuotteen pakkauksessa on ilmoitettu kaikki ainekset pienintä osaa myöten. Luettelossa mainitaan ensimmäisenä se ainesosa, jota tuotteessa on eniten. Muut ainesosat esitetään laskevassa järjestyksessä niin, että viimeisenä on mainittu ainesosa, jota tuotteessa on vähiten. Jos allergeeni on ainesosa tai sen osa tuotteessa, se on aina mainittu valmistusaineluettelossa lain mukaisesti.
Tuotantolinjoillamme valmistetaan useita eri tuotteita. Tuotetta vaihdettaessa rutiineihimme kuuluu, että linja puhdistetaan huolellisesti. Tästä huolimatta emme voi täysi taata, ettei linjalle edelleenkin jäisi allergeeneja, jotka siirtyvät seuraavaan tuotteeseen. Tämä johtuu siitä, että osa tuotannosta tapahtuu suljetussa järjestelmässä, jota ei voi purkaa puhdistusta varten. Siinä tapauksessa että tuotteessa voi kaikesta huolimatta olla allergeenijäämiä, lisäämme tuotteeseen merkinnän "Saattaa sisältää....". Merkintä tarkoittaa, ettei allergeenijäämiä esiinny aina, vaan se kertoo, että yksittäisissä tapauksessa tuotteessa voi olla pieniä määriä allergeenia. Noudatamme toimialan allergiaohjeissa annettuja suosituksia ja lisäämme merkinnän yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa.
Mondelēz International Nordenissa tehdään jatkuvasti töitä riskiallergeenien vähentämiseksi ja uusien allergeenien minimoimiseksi. Koordinoimalla tuotantoa eri tehtaidemme välillä olemme pystyneet välttämään maapähkinöiden käytön Upplands Väsbyn tehtaalla ja lopettaneet kananmunien käytön sekä Marabou-tehtaalla että Freian sisartehtaallamme Oslossa. Prosessimuutosten ja linjojen uudelleenrakentamisen avulla olemme pystyneet vähentämään allergeenien siirtymistä tuotteesta toiseen. Tämä työ jatkuu edelleen, ja teemme myös riskianalyysejä sekä kehitämme raja-arvoja, joiden nojalla jäämämerkinnän tarvetta voidaan vähentää.
Suosittelemme, että allergiset kuluttajat lukevat aina ainesosaluettelon ja mahdollisen allergeenimerkinnän.